Stijladvies aan huis

Wat zijn de voor- en nadelen van wave gordijnen?

Speels en elegant, trendy en luxueus.

Wanneer je jouw interieur iets extra’s wilt geven, zijn wave gordijnen een goede keuze. Gordijnen met een gelijkmatige waveplooi zijn momenteel een ware hit in de Nederlandse interieurs. Maar wat wordt precies bedoeld met een waveplooi? Wat zijn de voor- en nadelen van wave gordijnen en welke gordijnstoffen zijn geschikt voor deze manier van confectioneren? Je leest het hier.

Wat zijn wave gordijnen?

Rommelige gordijnen die niet mooi plooien zijn vaak een doorn in het oog. Wanneer je kiest voor gordijnen met een waveplooi is dit probleem verleden tijd. Wave gordijnen zijn gordijnen met een gelijkmatige, golvende (wave) plooi. Het golvende effect wordt verkregen door een speciale manier van confectioneren, waarbij gebruik wordt gemaakt van waverunners en haken. Hierdoor blijft de waveplooi zowel open als dicht goed zichtbaar. Met wave gordijnen creëer je dus een speelse, maar strakke uitstraling.

Wat is het verschil tussen een waveplooi en een vlinderplooi?

Een waveplooi wordt weleens verward met een vlinderplooi. Onterecht, want een waveplooi verschilt wel degelijk van een vlinderplooi. Bij een vlinderplooi, ook wel dubbele plooi genoemd, wordt de plooi in het gordijn gestikt. Deze plooi zien we het meest bij vitrages of inbetweens. Bij een waveplooi zorgen de waverunners, de haken en de afstand tussen de runners voor de gelijkmatige plooi. De runners zitten namelijk aan elkaar vast met koord, met een afstand van 6 tot 8 cm. Uiteraard heeft dezer manier van confectioneren voor- en nadelen.

Wat zijn de voordelen van wave gordijnen

Met een wave plooi maak je van jouw gordijnen, dus échte eyecatchers. De voordelen van wave gordijnen zijn dan ook groot. We zetten ze voor je op een rij:

  • Weelderige, regelmatige plooien. Zowel open als dicht
  • Geen zichtbare naden in het gordijn
  • Soepel glijdende gordijnen door montage aan rails
  • Verkrijgbaar in verschillende gordijnstoffen
  • Maatwerk mogelijk

Wat zijn de nadelen van wave gordijnen?

Ondanks de vele voordelen hebben waveplooi gordijnen ook nadelen. Deze nadelen zijn natuurlijk afhankelijk van jouw eigen wensen.

  • Zo zijn wave gordijnen iets prijziger om te maken dan gordijnen met een andere plooi.
  • Daarnaast is niet elke rail geschikt voor wave gordijnen.
  • Een ander nadeel van een wave gordijn kan de diepte zijn. Door de golvende plooien steekt het gordijn aan beide zijden van de rails uit.

Uiteraard kan een goede specialist je altijd adviseren over de prijs, de juiste rails en de juiste maten.

Geschikte gordijnstoffen voor een waveplooi

Over smaak valt niet te twisten. Als je geïnteresseerd bent in wave gordijnen, dan wil je natuurlijk meteen weten welke gordijnstoffen geschikt zijn voor een waveplooi. Goed nieuws: vrijwel alle stoffen zijn geschikt. We zien de waveplooi vooral bij lichte, transparante inbetweens en vitrages, omdat het golvende effect hier goed zichtbaar is. Maar vergis je niet, ook bij zwaardere stoffen, kan met de juiste afwerking een mooie plooi gecreëerd worden. Met kamerhoge stoffen bereik je het mooiste golfeffect. Deze stoffen bestaan uit één stuk en hebben geen naden die het golvende patroon doorbreken.

Wave gordijnen ophangen

Een wave gordijn hang je op aan een koord van waverunners met een gelijke afstand van 6 of 8 cm. Deze runners plaats je in de rails. Vervolgens hang je het gordijn, door middel van de haakjes, aan de runners.

Wave gordijnen ophangen is geen gemakkelijke klus. We kunnen ons voorstellen dat het de nodige vragen oproept. Daarom geven we hieronder antwoord op een aantal veelgestelde vragen. Uiteraard raden we altijd aan om een expert in te schakelen voor het beste wave-effect.

Kan een wave gordijn op normale rails?

Niet alle rails zijn geschikt voor een wave gordijn. Het is belangrijk dat de waverunners in de rail passen. Het gordijn hangt altijd onder de rail, waardoor de rail zichtbaar is. Tegenwoordig is er steeds meer keuze in rails voor wave gordijnen, zodat er altijd één aansluit bij jouw interieur.

Hoe ver moeten wave gordijnen van de muur?

Om wave gordijnen goed te laten plooien, is er meer ruimte nodig dan bij andere gordijnen. Bij 8 cm koordafstand plaats je het midden van de rail op 9 cm afstand van de muur. Bij een koordafstand van 6 cm is dat 7 cm.

Hoeveel ruimte heeft een wave gordijn nodig?

Wave gordijnen steken aan beide kanten van de rails uit. Houd daarom rekening met een diepte van ongeveer 15 cm.

Hoeveel stof heb ik nodig voor een waveplooi?

Net als bij gordijnen met traditionele plooien, bepaalt de uiteindelijke maat hoeveel stof er nodig is voor een waveplooi. Hierbij gaat het om de breedte van de rail en de hoogte vanaf de onderkant van de rail, tot hoogte waar de onderkant van het gordijn komt.

Meer weten?
Neem contact op

Wil je meer weten over de voor- en nadelen van wave gordijnen of heb je andere vragen? Neem gerust contact op met Kijk op Gordijnen. Onze specialisten staan je graag te woord. Ben je enthousiast geworden over waveplooi gordijnen? Kom voor inspiratie langs in een van onze showrooms. Hier kun je onze wave gordijnen rustig bekijken. Uiteraard kun je voor meer wooninspiratie ook onze andere blogs lezen.