Stijladvies aan huis

Wat zijn blackout gordijnen?

Ben je op zoek naar verduisterende raambekleding?

Dan ben je in je zoektocht vast weleens de term ‘blackout gordijn’ tegengekomen. Blackout gordijnen zijn de ideale gordijnen wanneer je je slaapkamer of kantoor wilt verduisteren óf wanneer je je woning in de zomer lekker koel wilt houden. Maar wat zijn blackout gordijnen precies? Wat zijn de voordelen en wat is het verschil met ‘gewone’ verduisterende gordijnen? In deze blog zetten we alles voor je op een rijtje.

Wat zijn blackout gordijnen?

Wanneer je een ruimte volledig wilt verduisteren, zijn blackout gordijnen de beste keuze. Blackout gordijnen zijn gordijnen die aan de achterzijde voorzien zijn van een coating van acrylaat. Deze speciale coating zorgt ervoor dat er geen licht door de gordijnstof komt, waardoor het gordijn volledig verduisterend werkt. Een blackout gordijn wordt om die reden ook wel lichtdicht gordijn genoemd.

Wat is het verschil met verduisterende gordijnen?

Een blackout gordijn werkt dus verduisterend. Toch is er een groot verschil tussen blackout gordijnen en ‘gewone’ verduisterende gordijnen. Waar een blackout gordijn een witte, lichtdichte coating heeft, is een verduisterend gordijn voorzien van een dim out-voering. Deze voering heeft meestal dezelfde kleur als de gordijnstof zelf, maar is niet volledig verduisterend. Dim out gordijnen zijn voor 60 tot 80 % verduisterend. Blackout gordijnen hebben een lichtdichtheid van 100%. Ter verduidelijking: het schijnsel van een lantaarnpaal is bij een dim out gordijn nog zichtbaar, bij lichtdichte gordijnen wordt dit licht volledig geblokkeerd.

Wat zijn de voordelen van blackout gordijnen?

Er is steeds meer vraag naar blackout gordijnen. En dat is niet vreemd. De volledig verduisterende gordijnen bieden namelijk veel voordelen. We sommen ze voor je op:

  • Blackout gordijnen zijn 100% verduisterend
  • Blackout gordijnen hebben een isolerende werking. Ze blokkeren zonlicht in de zomer en houden warmte binnen in de winter
  • Blackout gordijnen zijn geluidswerend
  • Met een blackout gordijn kies je voor duurzame raambekleding

Een nadeel van blackout gordijnen kan de stof zijn. Door de speciale coating is deze stugger dan bij andere gordijnstoffen. Dit hoeft natuurlijk niet voor iedereen een nadeel te zijn.

Blackout gordijnen op maat

Vroeger was de keuze in blackout gordijnen zeer beperkt. Tegenwoordig is er steeds meer mogelijk. Zo kun je blackout gordijnen volledig op maat laten maken. Uiteraard is er een ruime keuze aan dessins en afwerkingen en ook de ophangmethode en de plooiing kun je bij lichtdichte gordijnen zelf bepalen.

Blackout gordijn: het ideale gordijn in elke ruimte

Blackout gordijnen zijn populair in slaapkamers. Hoe donkerder een kamer, hoe beter de nachtrust. Bovendien val je met blackout gordijnen – zelfs in de zomer, wanneer het ’s avonds lang licht blijft – sneller in slaap. Maar wie denkt dat lichtdichte gordijnen alleen geschikt zijn voor in de slaapkamer, heeft het mis. Door de zon- en geluidswerende eigenschappen, is een blackout gordijn een ware toevoeging aan elke ruimte. Met blackout gordijnen in de woonkamer creëer je privacy, zonder dat je gestoord wordt door hinderlijke geluiden. En wat dacht je van vervelend zonlicht op je computerscherm? Met een blackout gordijn op kantoor is dat probleem voorgoed verleden tijd.

Op zoek naar blackout gordijnen?

Wil je meer weten over (de verschillende soorten) blackout gordijnen? Wil je bijvoorbeeld weten wat de mogelijkheden zijn voor jouw slaapkamer, kantoor of woonkamer? Kom gerust langs in een van onze showrooms. Hier kun je al onze blackout- en dim out geweven gordijnen zien en voelen. Onze specialisten voorzien je uiteraard graag van een passend advies.

Heb je vragen of kun je wel wat wooninspiratie gebruiken? Neem dan contact op of lees onze blogs.

Afspraak maken in de showroom