Stijladvies aan huis
De verschillen

Wat is het verschil tussen duette en plisségordijnen?

Maak de keuze voor jouw interieur. Wat past het beste in welke situatie? Lees het in deze blog.

Duette top down bottom up

Trendy en stijlvol

Wie raamdecoratie zoekt die er niet alleen trendy en stijlvol uitziet, maar ook nog eens praktisch is, komt al snel uit bij duettes of plisségordijnen. Duettes en plisségordijnen zijn decoratief, functioneel en razend populair! De twee vormen van raamdecoratie lijken veel op elkaar, maar er zijn ook duidelijke verschillen. Twijfel je tussen duettes en plisségordijnen en kun je wel wat hulp gebruiken bij je keuze? We leggen je graag uit wat het verschil is tussen een duette en een plisségordijn, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Uitleg

Wat is een plisségordijn?

Een plisségordijn dankt zijn naam aan zijn gevouwen stof. Plissé betekent in het Frans namelijk, geplooid. En dat is meteen het belangrijkste kenmerk van deze raambekleding: een plisségordijn bestaat uit een strak geplooide stof. Wanneer je het gordijn omhoog trekt, vouwt de stof zich op als een harmonica. Dit creëert een speelse en sfeervolle uitstraling in ieder interieur.

Uitleg

Wat zijn duettes?

Duettes zijn plisségordijnen met een dubbele stof. Ook deze raambekleding heeft een strakke plooi en vouwt zich, net als een plisségordijn, op als een harmonica. De twee stoflagen samen vormen een honingraatstructuur aan de zijkant van het gordijn.

Er zijn verschillende benamingen voor deze vorm van raambekleding. Zo worden Duettes ook wel ‘dubbele plissé’, ‘duo plissé’ of ‘duplis gordijnen’ genoemd.

Meer weten over het verschil tussen een duette en plisségordijn? Kom langs!

Wil je het verschil tussen een duette en een plisségordijn met eigen ogen zien of ben je enthousiast geworden over één van de twee typen raamdecoratie? Kom gerust langs in één van onze showrooms voor inspiratie. Heb je liever persoonlijk stijladvies aan huis? Ook dat kan. De specialisten van Kijk op Gordijnen komen graag bij je langs om jouw wensen in kaart te brengen en je een passend product – en kleuradvies te geven. Heb je vragen? Neem dan direct contact met ons op.

Afspraak maken in onze showrooms

Stijladvies aan huis

De verschillen

Wat is het verschil tussen een duette en een plisségordijn?

Zoals je kunt lezen lijken duettes en plisségordijnen veel op elkaar. De twee typen raamdecoratie worden in de praktijk dan ook veel door elkaar gehaald. Toch zijn er wel degelijk verschillen tussen duettes en plisségordijnen. Het grootste verschil zit ‘m in de stof en daarmee in de uitstraling. Een duette of duo plisségordijn bestaat, zoals de naam al doet vermoeden, uit twee plissélagen die samen een honingraatstructuur vormen. De koorden zijn tussen de stoflagen verwerkt en daardoor niet zichtbaar. Een plisségordijn heeft slechts één laag. In de stof zijn gaatjes zichtbaar waar de koorden doorheen lopen.

Isolatiewaarde

Verschil in isolatiewaarde

Naast het uiterlijk, zorgt de honingraatstructuur van het duo plisségordijn voor nog een verschil: de isolatiewaarde. De stilstaande lucht tussen de twee plissélagen, in combinatie met het aluminiumlaagje waarover veel duettes beschikken, zorgt voor extra isolatie. In de winter voorkomt de stilstaande lucht dat er warmte via het raam naar buiten ontsnapt. In de zomer heeft het gordijn een zonwerend effect, waardoor het lekker koel blijft.

Verduistering

Verschil in verduistering

Zowel bij een duette als bij een plisségordijn kan de stof verduisterend zijn. Wil je een kamer echter volledig verduisteren, dan is een duette wellicht een betere keuze. Bij een plisségordijn komt er altijd daglicht door de gaatjes van de koorden.

De overeenkomsten

tussen duettes en plisségordijnen

Zijn er behalve de geplooide stof verder geen overeenkomsten tussen duplis gordijnen en plisségordijnen? Jazeker wel. Zo zijn beide vormen van raamdecoratie geschikt voor verschillende raamtypen en kun je met beide systemen zelf de hoeveelheid privacy en lichtinval bepalen. Daarnaast zijn voor zowel een duette als plisségordijn verduisterende en semitransparante stoffen verkrijgbaar en heb je bij beide vormen de keuze uit een bottom up- of top down-systeem. Dit laatste betekent dat je het gordijn zowel van boven naar onderen als van onderen naar boven kunt schuiven.

Eigenschappen

De eigenschappen van duettes en plisségordijnen op een rijtje

We begrijpen dat het lastig is om een keuze te maken tussen plisségordijnen en duo plisségordijnen. Veel is afhankelijk van je eisen en wensen op het gebied van uitstraling, isolatiewaarde en verduistering. Om je op weg te helpen zetten we de verschillende eigenschappen van duettes en plisségordijnen op een rijtje.

Duette Plisségordijn
Geschikt voor elk raamtype? Ja Ja
Leverbaar in verduisterende stof? Ja Ja
Leverbaar in semitransparante stof? Ja Ja
Geschikt voor in de woonkamer? Ja Ja
Geschikt voor in de slaapkamer? Ja Minder i.v.m. gaatjes in de stof
Top down-systeem mogelijk? Ja Ja
Hoge isolatiewaarde? Ja Nee
Koorden en gaatjes zichtbaar? Nee Ja
Leverbaar in meerdere kleuren? Ja Ja
Zonwerend? Ja Nee