Stijladvies aan huis

Velours gordijnen wassen

Velours gordijnen zijn een lust voor het oog. De fluweelzachte, glanzende stof van deze gordijnen geeft je interieur een luxueuze uitstraling. Helaas zitten er niet alleen voordelen aan deze stofsoort. Velours trekt namelijk snel vuil aan. En hoewel je het waarschijnlijk liever uitstelt, zul je je velours gordijnen zo nu en dan moeten reinigen. Maar mag je velours gordijnen eigenlijk wel wassen? En hoe zorg je ervoor dat deze delicate stof mooi blijft? We helpen je graag op weg met een aantal tips.

Velours gordijnen wassen

Velours gordijnen wassen in de wasmachine, wel of niet doen?

We vallen maar direct met de deur in huis. Velours gordijnen kun je beter niet wassen in de wasmachine. De kans is groot dat de stof, nadat deze is opgedroogd, hard wordt. En dat is uiteraard het laatste wat je wilt met velours gordijnen. Bovendien kan de stof in de wasmachine verkleuren of ernstig kreukelen. Zonde!

Velours gordijnen wassen of stomen?

Voorzichtigheid geboden dus. Sterker nog, het wordt afgeraden om velours gordijnen te wassen. Toch is het belangrijk om je raambekleding goed te onderhouden. Om lang plezier te hebben van velours gordijnen doe je er goed aan om ze met enige regelmaat te reinigen. Velours is namelijk een ware stofmagneet. Zijn je velours gordijnen ernstig vervuild, dan raden we aan om ze te laten stomen. Wil je alleen stof en geurtjes uit je velours gordijnen verwijderen, dan kun je ze eenvoudig zelf opfrissen.

Velours gordijnen opfrissen:

Om velours gordijnen te ontdoen van stof en vieze geurtjes, kun je gebruik maken van een stofzuiger met een zachte borstelkop en een plantenspuit. Klop de gordijnen eerst goed uit en zuig het overgebleven stof op met de stofzuiger. Neutraliseer de vieze geurtjes vervolgens door de velours gordijnen te nevelen met een plantenspuit en schoon water. Houd de gordijnen daarna gesloten tot ze droog zijn. Nevelen is bovendien een zeer geschikte manier om kreukels uit je velours gordijnen te halen

Velours gordijnen

Velours gordijnen zelf wassen

Wil je jouw velours gordijnen toch zelf wassen, bijvoorbeeld omdat ze vervuild zijn en je ze liever niet naar de stomerij brengt? Was de gordijnen dan met de hand. Neem hiervoor een grote teil met sop of, nog beter, gebruik een bad. Zorg ervoor dat het water niet warmer is dan 30ºC en gebruik niet te veel wasmiddel. Om te voorkomen dat je velours gordijnen hard worden, kun je eventueel een wasverzachter gebruiken. We raden het sterk af om je velours gordijnen in de droger te stoppen. Hang de gordijnen daarom nat op en laat ze aan de lucht drogen.

Vlekken verwijderen uit velours gordijnen

Is jouw velours gordijn nog fris, maar is er vlek ontstaan? Geen paniek. Je hoeft je gordijn niet meteen volledig te wassen of te laten stomen. Vlekken kun je direct verwijderen met een mengsel van warm water en een klein beetje wasmiddel (voor fijnwas) of afwasmiddel. Leg het mengsel met een lepel op het gordijn en zorg ervoor dat het schuimt. Wrijf vervolgens met een spons of schone doek met de haarrichting mee en laat het mengsel een paar minuutjes intrekken. Ga er tot slot met een schone doek overheen.

Velourse gordijnen & houten jaloezieën 🤩

Meer tips lezen of advies nodig?

Heb je na het lezen van deze blog persoonlijk advies nodig over het onderhoud van jouw velours gordijnen? Neem gerust contact met ons op of kom langs in één van onze inspirerende showrooms. Onze adviseurs staan klaar om je vragen te beantwoorden. Wil je meer tips over het onderhoud van raambekleding of wil je op de hoogte blijven van de laatste trends op interieurgebied? In onze blogs delen we regelmatige interessante weetjes en handig tips.

Stijladvies aan huis

1
whatsapp-profilepicture
Kan ik je ergens mee helpen? Stuur me vooral een berichtje.